26.2.10

Şaşmaz Kardeşler kimdir?


Turkiye'deki kirli iliskiler aginin, karanlik vadideki olaylarin desifre edildigi, bugune kadar yapilmis en etkili, milli maclarin oldugu gecelerde bile reyting rekorunu kaptirmayan bir dizi, 'Kurtlar Vadisi' fenomeni ile karsi karsiyayiz. Ancak dizideki olaylar ve iliskiler bir yana, dizinin gercek yapimcilari ve icinde bulunduklari iliskiler daha bir onem arz ediyor.

Reyting rekortmeni Kurtlar Vadisi'nin yapimcisi Raci Sasmaz, Elazig merkezli Kadiri Tarikati'nin lideri Abdulkadir Sasmaz'in oglu


Raci Sasmaz'in, bugun ticari iliskilerinde ortaklik yaptigi isimler, gecmiste tarikatin dergisinde yazan, calisan isimler

Raci Sasmaz'in iliskileri arasinda, Oral Celik'le beraber, 70'lerde oldurulen ogretmen Nevzat Yildirim olayinda adi gecen bir MHP'li de var

"Elazigli bir Kadiri seyhi olan Abdulkadir Sasmaz'in kurdugu Takva Tasavvuf Kulturunu Arastirma Vakfi, bu sehirde degil de İstanbul ve Ankara'da ses sanatcilari, gazeteciler vb. sahsiyetlerin katkilariyla kucuk burjuva cevrelerinde belli bir ilgi goruyor. Zaten Seyh Sasmaz da dergâhini Ankara'ya tasimis."

1997 yilinda Paris'te yayimlanan Les Annales de l'Autre Islam (Oteki İslam'in Yilligi) dergisinde cikan Gazeteci Rusen Cakir'a ait 'Turk-Kurt sinirinda İslami Hayat: Elazig Ornegi' baslikli yazidan bir alintiyla baslayalim gercek 'Kurtlar Vadisi'ne. Sozu edilen Abdulkadir Sasmaz kimdir peki? Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi mezunu. Rusen Cakir'in da arastirmasinda yer aldigi gibi, bir Kadiri seyhi. Babasi Caferi Tayyar Sasmaz. O da bir Kadiri seyhi. Turbesi su an Elazig Harput'ta. Sasmaz soyadi, koken olarak, buyuk tasavvuf onderi Abdulkadir Geylani'den Hz. Muhammed'e kadar uzaniyor. Sasmaz ailesinden gelenler bugun 'seyid' olarak aniliyorlar, yani peygamber soyundan... Elazig Harput merkezli, ancak ozellikle Ankara ve İstanbul'da etkin faaliyetlere sahip olan tarikatin basindaki isim Abdulkadir Sasmaz. Seyhin uc oglu var: Necati Şaşmaz, Tayyar Raci Sasmaz ve Hilmi Zubeyr Sasmaz. En buyukleri Necati Şaşmaz. 1971 dogumlu. Seyh Abdulkadir Sasmaz'dan sonraki misyonu dolduracak en guclu isim olarak gosteriliyor. Yani dizideki roluyle Polat Alemdar...

Tarikatin ozellikle 1991 ve 1996 yillari arasinda İstanbul'daki faaliyetleri dikkat cekici. 'Cagrisim' isimli, siyasal İslam'a karsi duran, tamamiyla tasavvuf kulturune yonelik bir dergi cikariliyor. Derginin Genel Yayin Yonetmeni Omer Lutfi Mete. Yazi İsleri Muduru ise bugun Basbakan'in Basin Danismani olan Ahmet Tezcan. O donemde, ozellikle bazi sanatci ve gazetecilerin katilimiyla, Mecidiyekoy-Gayrettepe bolgesinde bir evde bir araya gelip haftalik zikirler gerceklestiriliyor. Katilimcilar arasinda surpriz isimler de var. Toplantilarda Abdulkadir Sasmaz her zaman 'eli opulen seyh' olarak aralarinda... İste o gunlerde omuz omuza olan ekipten bugun bir yildiz kadrosu cikiyor. Hasan Kacan, Omer Lutfi Mete, Osman Sinav ve tabii ki Sasmaz kardesler...

Baba, bakan danismani

Sasmaz ailesi ve Abdulkadir Sasmaz'in basinda oldugu Kadiri Tarikati'nin Turk-İslam sentezli yaklasimi, Ahmet Yesevi ekolune olan yakinliklari da onemli bir anekdot olarak verilmeli. 1991 yilinda Kultur Bakani Namik Kemal Zeybek, Abdulkadir Sasmaz'i 'tasavvuf kulturuyle ilgili derin bilgisinden' oturu bakanlik danismanligina bile getirmis. Bu arada Fadime Sahin olayiyla bir donem Turkiye'nin gundeminden dusmeyen Aczmendiler ve liderleri Muslum Gunduz'un de Sasmazlarin dedesi Caferi Tayyar Sasmaz'dan etkilendigi ve Elazig'daki iliskileri de alti cizilmesi gereken bir ayrinti. Bu arada Sasmaz kardeslerin amcasi Tahir Sasmaz, bir donem MHP milletvekilligi de yapmis bir isim...

Yil 1991: Elazig, Harput merkezli Kadiri Tarikati'nin su anki seyhi Abdulkadir Sasmaz (ortada), buyuk oglu Necati Şaşmaz (sagda) ve ikinci ogul Raci Sasmaz (solda)

Raci Sasmaz, Omer Lutfi Mete ortakligi

Turkiye'deki kirli iliskiler aginin, karanlik vadideki olaylarin desifre edildigi, bugune kadar yapilmis en etkili, milli maclarin oldugu geceler bile reyting rekorunu kaptirmayan bir dizi, 'Kurtlar Vadisi' fenomeni ile karsi karsiyayiz. Ancak dizideki olaylar ve iliskiler bir yana, dizinin gercek yapimcilari ve icinde bulunduklari iliskiler daha bir onem arz ediyor. Tempo'nun yaptigi arastirma sonucunda, 'Gercek Kurtlar Vadisi'ndeki iliskileri desifre edecek onemli bilgiler ortaya cikti. Ozellikle Sasmaz ailesinin ticari islerinde, bu tarikat iliskilerinin de etkili oldugu ilginc baglantilarin izini surduk. İstanbul Ticaret Odasi kayitlarinda Kurtlar Vadisi'nin yapimci sirketi Pana Film'in ortaklari arasinda su isimler bulunuyor: Muhammed Naci Sasmaz, Tayyar Raci Sasmaz, Hilmi Zubeyr Sasmaz, Bahadir Ozdener, Hasan Kacan, Faruk Cetinkaya. Ortaklar arasindaki Faruk Cetinkaya, Pana Film'in avukati. Bahadir Ozdener eski gazeteci, Raci Sasmaz'in en yakin arkadasi. 1973 dogumlu olan Marmara Universitesi Sinema Televizyon Bolumu mezunu Raci Sasmaz sir bir adam olarak, gizemli iliskilere sahip. Raci Sasmaz'in ozellikle ticari islerde aktif oldugu gozleniyor. Aile ve akrabalik iliskilerine cok onem veriyor:

Halasinin torununu bile Kurtlar Vadisi'nde Erhan roluyle oynatacak kadar... Raci Sasmaz'a ait kayitlarda 2 firma daha gorunuyor. Bu firmalardan biri Mucazoglu Basin Yayin Sinema A.S. Su andaki ortaklari sunlar: Adnan Erdogan, Mehmet Bas, Mehmet Akalin, Omer Lutfi Mete, Tayyar Raci Sasmaz. Bu isimler arasinda Omer Lutfi Mete dikkat cekici. Abdulkadir Sasmaz'in zamaninda basyazi yazdigi Cagrisim Dergisi'nin yayin yonetmeni olan Omer Lutfi Mete, Raci Sasmaz ile birlikte 'Deli Yurek' dizisinin senaryo ekibindeydi bir zamanlar. 'Kurtlar Vadisi' ekibinde olmasa bile, Raci Sasmaz ile ticari ortakligi suruyor. Raci Sasmaz'in ayni zamanda 'manevi agabeyi'. Mete'nin tarikatta guclu isimlerden biri oldugu iddia ediliyor. Mete halen Sabah gazetesi yazari.

Susurluk baglantili ortak
Mucazoglu isimli sirkette, eski yonetim kurulu uyelerinin isimleri ise sunlar: Abdulkadir Sasmaz, Cengiz Solak, Zulfu Canpolat, Fahri Yuksel. Abdulkadir Sasmaz, tarikat seyhi olan babalari. Zulfu Canpolat, Avrupa Nizam-i Alem Ocaklari Kurucu Genel Baskani. BBP Genel Baskani Muhsin Yazicioglu'na yakin bir isim. Fahri Yuksel ise Meclis'teki Susurluk simalari arasinda adi gecen biri. Fahri Yuksel'i biraz daha yakindan taniyalim. 1999 secimlerinde MHP'nin Malatya'dan 4. sira milletvekili adayi. Milletvekili secildigi aciklandiginda sebebi bilinmez bicimde mazbatasi geri aliniyor. 2000-2002 seneleri arasinda MHP'nin Malatya İl Baskanligi'ni yapan isadami Fahri Yuksel, 1980 yilindan bu yana İstanbul polisince arandigi, 24 yil once gozaltina alinip serbest birakildiktan sonra polis ve adliye kayitlarindan ismi dusulmedigi ortaya cikmisti. Fahri Yuksel'in, 1979'da Malatya'da ogretmen Nevzat Yildirim'in Oral Celik tarafindan oldurulmesi olayina adi karismisti. O donemde adi "Susurluk simalari Meclis'te" diye gecti. Yuksel’in Raci Sasmaz'la yakin dostlugu ve eski ortagi oldugu Tempo'nun yaptigi titiz arastirma sonucunda ortaya cikti. Tempo muhabirinin sorularini yanitlayan Fahri Yuksel, Raci Sasmaz ile ortak oldugunu kabul ederken, Sasmaz'la iliskisine yonelik fazla konusmak istemedi.

Hanimaga-Sinav-Sasmaz ortakligi

Raci Sasmaz su an tasfiye halinde olan bir sirkete daha sahip. Burada da ilginc baglantilari soz konusu. Pana Teknik Arastirma ve Elektronik Guvenlik Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Sti. adli firmada ortaklardan biri Osman Sinav. Dr. Mehmet Mustafa Kizililsoley disinda bir kadin ortagi var. Adi Nilufer Sinanli. Guneydogu'da 100 bin donumluk arazilere sahip olan Sinanli, Guneydogu'nun hanimagasi olarak da biliniyor.


Osman Sinav muammasi

İsin merkezinde Sasmaz ailesinin oldugu gercek bir 'Kurtlar Vadisi' yasaniyor. Tarikattan Susurluk'a uzanan iliskiler aginda Raci Sasmaz ismi one cikiyor. Tempo'nun gorusme talebini reddeden Raci Sasmaz, ticari basarisi ve senaryo islerindeki kivrakligiyla dikkat cekiyor. Derin baglantilar, istihbarat ve mafya ozel ilgi alani. 'Kurtlar Vadisi' ile ilgili bugune kadar en cok merak edilen soru, Osman Sinav'in neden basarili ve para kazandiran bir diziyi hicbir para talep etmeksizin Raci Sasmaz'a hibe ettigi? Bu sorunun yaniti yok. Osman Sinav "Projelerim vardi ve hayata gecirmek istedim" diyor, para konusundaysa "Hayatta boyle seyler vardir. Para her sey degildir" demekle yetiniyor. Turkiye'de dizi ve sinema sektorunde bir numara olan bu isimlerin icinde bulunduklari tarikat ve ticari iliskiler agi gercekten onemli. 'Kurtlar Vadisi'ni yaratan ekibin nereden beslendigi, tum bu gizli bilgileri nasil desifre edildigi merak ediliyor ama icinde bulunduklari iliskiler agi hepsinden daha onemli bir 'Kurtlar Vadisi' gercekligi tasiyor.

Gercek Kurtlar Vadisi 'efsaneleri'

1. Dizide sirf Necati Şaşmaz'in onu acilsin diye Cakir'in olumu senaryoya eklendi.
2. Raci Sasmaz, tarikatindan aldigi izinle Osman Sinav'la yollarini ayirdi.
3. Raci Sasmaz, zirhli Mercedes ve korumalarla geziyor.
4. Necati Şaşmaz babasindan sonra tarikatin basina gececek. 5. Omer Lutfi Mete, tarikat iliskisi cercevesinde senaryoyu Raci Sasmaz'a devretti.

Kaynak: tempo dergisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder