9.2.08

Kurtlar Vadisi Pusu - İskender Büyük (Musa Uzunlar)


İdealist bir yurtsever olarak başladığı devlet hizmetinin sonunda, gerek yaşadığı hayal kırıklıkları, gerekse çözüme dair farklı reçeteleriyle kendisini demokrasi dışı örgütlenmelerde bulmuştur. Zamanla bu yapılanmaların tepe kadrosu arasına girmiştir. Soğukkanlı ama acımasız, disiplinli ve kuralları kendine göre yorumlayan biridir. Amacı, fikirlerini ve yapılanmasını iktidara taşımak, ülkenin en yetkili kişisi olabilmektir. Bunun için ekonomik ve siyasi tüm güç odaklarıyla çalışmaktan, onlarla anlaşmalar yapmaktan çekinmez…


Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde ve Kurtlar Vadisi Gladio filmi Musa Uzunlar tarafından canlandırılan bir karakter. Emekli subay olan İskender Büyük, ismini tarihteki Büyük İskender'in metaforik bir kombinasyonundan alır. Ayrıca dizideki karakterin tarihsel Büyük İskender ile tip ve özellik bakımından pek çok noktada benzeştiği anlaşılmıştır. Kuzey Irak'ta operasyonlarda devlet adına sayısız eylemlere girişmiş bir devlet görevlisidir. Fakat, yasa dışı faaliyetler içinde olduğu gerekçesiyle ordudan atılır. Emeklilikten sonra da yasa dışı faaliyetlerini sürdürür. Etrafında çok büyük bir nüfuz alanı olduğundan rahat hareket imkânına sahiptir. Bu arada kendisine muhalif olan birçok insanı öldürtür. İstihbarat başkanını öldürmesiyle Polat Alemdar ile büyük bir mücadeleye girmiştir. Polat Alemdar'dan önce Kırmızı kitabı ele geçirmeye çalışmış fakat başarısız olmuştur.Buna karşilik olarak Polat Alemdar'in en yakin adami Memati Baş'i kaçirmiş ve kirmizi kitapta yazanlari Polat Alemdar'i arayarak anlatmasini istemiştir.Aslında iyi bir vatansever olmasına rağmen kandırılmış ve Gladio'ya hizmet ettirilmiştir. Ülkesine büyük zarar veren bu karakter Polat Alemdar tarafından vatana ihanet suçundan asılarak öldürülmüştür.
İskender ve Ersoy Ulubey derin devlet çatısı altında birbirlerine temas eden iki rakiptir. Hatta İskender, güneydoğu da çalışırken müteakip zamanlar yasa dışı örgütlerden biri Ersoy'u öldürsün diye planlar kurmuş, onu dağlara göndermiş ancak Ersoy her sefersinde hayatta kalmayı başarmıştır. Askerlik yıllarında İskender'in Ersoy'dan daha rütbeli bir kişi olduğu bilinmektedir. Her ikisi de Polat Alemdar'a göre devlet için tehdittir. Her iki şahısta şu veya bu şekilde Gladio'ya hizmet etmişlerdir, çalışma tarzları ve anlayışları taban tabana zıttır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder