15.3.10

Necati Şaşmaz: "Irak'ta olen insanlar icin yaptik"

"Kurtlar Vadisi Irak" filminin yapimcisi Raci Sasmaz ve senaryo yazari Bahadir Ozdener, Almanya'nin baskenti Berlin'de duzenledikleri basin toplantisinda, filme yonelik elestirileri yanitladilar.

Sasmaz, ABD karsiti oldugu gerekcesiyle filme yoneltilen elestirilerle ilgili olarak, "Moda olsun diye ABD'ye karsi degiliz" dedi.

Ozdener de bir baska elestiri konusu olan "Yahudi dusmani" olduklari seklindeki iddialar hakkinda, "Ne Yahudi karsiti, ne de ABD karsitiyiz. Biz yalnizca savas karsitiyiz" diye konustu.

Toplantida Turk ve yabanci gazetecilerin sorularini yanitlayan Sasmaz ve Ozdener, filmi siyasi nedenlerle yapmadiklarini, Irak'ta yasanan insan haklari ihlallerinden yola ciktiklarinin altini cizdiler.

Medya mensuplarina ozellikle tesekkur eden Ozdener, "Sizler olmasaydiniz, biz Irak'ta yasanan trajedi hakkinda bilgi sahibi olamayacaktik. Sizlerin haberleri sayesinde bilgi sahibi olduk. İnsan haklari ihlallerini, aci ceken ve oldurulen masum insanlari gorduk. Filmi, bu trajediyi birileri durdursun diye yaptik" dedi.

Sasmaz, filmi yapma nedenlerinin, ABD'nin Irak'taki isgalini yansitmak oldugunu belirterek, "Filmimiz Irak'ta olen insanlarin acilarini yansitmak uzere yapilmistir" diye konustu.

Bir gazetecinin, filmde Yahudi dusmanligi yapildiginin acik sekilde goruldugunu soylemesi uzerine Ozdener, "Filmin icinden iki kareyi alip iftira ediyorsunuz. Biz Yahudileri 500 yil once bagrimiza basmis bir milletiz. Sozlerimize neden inanmiyorsunuz. Irak'taki tek gercek, masum insanlarin dakika dakika olduruldugudur" dedi.

Ozdener, filmin ilkel milliyetciligi korukledigine iliskin goruslerin dile getirilmesi uzerine de "Biz dunyadaki tum insanlarin bir arada yasayabilecegine inaniyoruz. Bizim kulturumuz bu" diye konustu.

Almanya'da yanlis anlasildiklari icin basin toplantisi duzenlemeye ihtiyac duyduklarini anlatan Ozdener, filme gereksiz yere bu kadar elestiri getirildigini savundu.

Filmin organ ticaretiyle ilgili bir sahnesinde yer alan 3 farkli kaptan birinin uzerinde neden "Tel Aviv" yazdiginin cok sik sorulmasina ragmen, Sasmaz ve Ozdener bu sorulari cevapsiz biraktilar.

Necati Şaşmaz
milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder