9.9.10

Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi - Behzat Ç. (Erdal Beşikçioğlu)

Başkomiser, diziye adını veren karakter, Cinayet Büro Amiridir. Polis Akademisi'nden 1985 yılında mezun olmuş; dönem arkadaşlarının çoğu polis teşkilatında daha üst görevlerde bulunduğu hâlde, o yükselememiştir. Kendisine has sorgu yöntemleri, zanlılara karşı şiddet içeren davranışları olmakla birlikte samimi, dürüst, dost canlısı, ekibini her türlü olumsuz durumdan koruma amacı güden bir tavıra sahiptir. Gençlerbirliği taraftarıdır. İmamesinde "A" harfi bulunan ve hiç elinden düşürmediği bir tesbihi vardır. Yakın çevresindeki iş arkadaşlarına, abisine, Şule'ye olan sevgisini asla belli etmez fakat onları çok sever ve korumak için elinden geleni yapar. Kızını kaybetmesinin acısı biraz dinmiştir fakat bunu öteki kızı Şule'yi kabullenerek dindirmeye çalışmıştır. Savcı Esra ile kısa bir süre evli kalmıştır. Karısını da kaybedince karısının katillerini sivil kimlik ile aramaya başlar. Annesinin ölmediğini, karısının katilinin azmettiricisinin Bahri olduğunu öğrenir. Şule'nin hapse girmesi ile iyice yıkılır. Final bölümünde açığa alınır ve mesleği bırakır.


Hakkında

Behzat Ç. cinayet büroda görevli bir polistir. Polis Akademisi'nden 1985 yılında mezun olmuş, dönem arkadaşlarının çoğu polis teşkilatında daha üst görevlerde bulunduğu hâlde o yükselememiştir. Kendisine has sorgu yöntemleri, zanlılara karşı şiddet içeren davranışları olmakla birlikte samimi, dürüst, dost canlısı, ekibini her türlü olumsuz durumdan koruma amacı güden bir tavıra sahiptir. Eşi Ceyda ile şiddetli geçimsizliği sebebiyle 2000'li yılların başlarında boşanmıştır. Ceyda, doktoru Yunus ile evlenmiştir. Gençlerbirliği taraftarıdır. İmamesinde "A" harfi bulunan ve hiç elinden düşürmediği bir tesbihi vardır. Ekibinde yer alan diğer polisler Harun (Tosun Paşa), Hayalet (Sabri), Akbaba (İsmet), Eda, Emre ve Cevdet ile beraber Ankara'da yaşanan cinayet olaylarını çözmeye çalışmaktadır. Behzat, ekipteki herkesi sever ama sevgisini göstermez.
Ercüment Çözer adında bir belalısı vardır. Onu her seferinde yakalar ama Ercüment, Behzat'ı ikna ederek kaçar.

İlişkileri

Behzat, ilk eşi Ceyda'dan ayrılınca pavyonda şarkıcılık yapan Gönül ile beraber olmaya başlamıştır. Gönül'ü her zaman koruyup kollamaktadır. Gönül sosyal normları önemsemediğinden evli/nişanlı/ilişki içinde olup olmadığını önemsemez. Behzat çok sonra eski sevgilisi Bahar ile karşılaşır. Ona evlenme teklifi eder ve Bahar bunu reddeder. Behzat, 30. bölümde Savcı Esra ile birlikte olmaya başlar. Bahar 32. bölümde diziden ayrılır.
Behzat, Esra'nın yanı sıra Gönül ile de birlikte olmaktadır. Gönül'ün Esra'dan haberi vardır. Fakat önemsememektedir. Esra ise Gönül'ü bilmemektedir. Behzat'ın Esra ile ilişkisi ise normal bir ilişki gibi gitmemektedir. Gönül 36. bölümde diziden ayrılmıştır. 69. bölümde Savcı Esra öldürülmüştür.

Soyadı

Dizide soyadının geçeceği zamanlarda hep sadece baş harfi olan Ç görülmektedir. Kredi kartında soyadının yazdığı yerde Ç hariç diğer harfler sansürlenmekte, masasındaki Behzat Ç. yazan yerde soyadının olduğu yerde Ç.'den itibaren diğer harflerini bir Gençlerbirliği anahtarlığı kapatmakta ve ismini yazarken genelde Ç.'ye gelince bir takım aksilikle olmakta (kalem biter, ihbar gelir vs) ve konuşma, diyaloglarda soyadından hiç bahsedilmemektedir. Ayrıca kızının mezarında da Berna Ç.'den sonrası görülmemiştir. Nikahı sırasında nikah memuru tam soyadını söylerken hoparlör arıza yapmıştır. O arada Behzat mikrofondan Harun'a Ercüment'den gelen çelengi kaldırmasını söyler böylece soyadı olayı karmaşaya gider.

Başından geçen soruşturmalar

Kurtuluş Parkı olayı

Behzat kızının ölümünden hemen sonra Kurtuluş Parkı'nda çıkan bir çatışmada suçlunun Berna yaşında bir kızı öldürmesinden dolayı adamı tutukladıktan sonra bilerek ve isteyerek öldürmüştür. Olayla ilgili açılan soruşturmada ise mülkiye müfettişi gönderilmiş, meslekten atılmak ve hapse girmekten son anda kurtulmuştur. Suçsuz bulunmuştur. Behzat ise adamı vurduğu için kendiyle gurur duymuş ve hapse girmekten korkmamıştır.

Ercüment Çözer yüzünden hapse düşmesi

Ercüment Çözer kızının katili karşılığında Behzat'a kendisini saklamasını ister. Behzat Ercüment'i saklar. Ayrıca Ercüment bir de Behzat Ç.nin evinde adam öldürüp Behzat'ın evinde kaldığına dair deliller bırakır. Behzat Ç. hakkında ise yakalama kararı çıkar. Fakat Behzat sonunda kızının katilini bulur. Kendisinin dostları ise Behzat'ın suçsuzluğunu ispatlar.

Kesik parmak cinayetleri

90'lı yılların sonunda Ankara'da birtakım cinayetler işlenmiştir. Bu cinayetlerin ortak noktası ise katilin maktulü öldürdükten sonra parmaklarını kesmesidir. O zamanlar Cinayet Büroda görevli olan Aziz Başkomiser çözüp zanlıyı hapse attırmıştır. Ama daha sonra bu cinayetler tekrar işlenmeye başlanmış ve katil, Cevdet'in evine cinayetleri gösteren bir CD yollamıştır. Daha sonra katilin Narkotik Büro Amiri Suna olduğu anlaşılır.
 
 
vikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder